semua Kategori

Soalan & Jawapan

 • Apakah peranan penapis?

  Untuk mengasingkan keluar dan menghalang zarah yang berpotensi tercemar daripada masuk enjin. Udara dan bahan api – zarah habuk dan kelembapan. Minyak - zarah logam, enapcemar dan karbon.


 • Apakah kecekapan penapis?

  Peratusan kotoran yang dikeluarkan oleh penapis. Kertas penapis atau 'media' menentukan apa yang minyak, udara atau bahan api perlu dilalui dan di mana kotoran itu terperangkap. Semakin banyak liku-liku yang perlu diambil oleh zarah kotoran, semakin banyak berkemungkinan ia akan ditangkap.


 • Apakah media?

  Media ialah campuran pelbagai gentian yang diikat bersama.

  Kertas 'media' menapis bahan cemar yang melalui minyak, udara atau penapis bahan api. Kualiti dan kuantiti media adalah sangat penting. Sesetengah media mungkin kelihatan serupa tetapi boleh melakukan secara berbeza. Fungsi media penapis ialah untuk membuang jumlah terbanyak bahan cemar sambil menawarkan rintangan paling sedikit mengalir.

  S4.Adakah lebih banyak kertas penapis media berlipat bermakna penapisan yang lebih baik?

  Secara umumnya penapis dengan lebih banyak media mempunyai keupayaan untuk memerangkap lebih banyak bahan cemar daripada yang kurang. Sedikit lipatan bermakna sedikit media dan kapasiti rendah. Tidak kira, media mesti mengandungi resin dan sebatian yang sesuai.


 • Adakah lebih banyak kertas penapis media berlipat bermakna penapisan yang lebih baik?

  Secara umumnya penapis dengan lebih banyak media mempunyai keupayaan untuk memerangkap lebih banyak bahan cemar daripada yang kurang. Sedikit lipatan bermakna sedikit media dan kapasiti rendah. Tidak kira, media mesti mengandungi resin dan sebatian yang sesuai.


 • Apakah kehidupan penapis?

  Berapa lama penapis bertahan sebelum tersumbat. Keupayaan menahan habuk penapis menentukan berapa lama hayatnya. Lebih banyak kertas berkualiti tinggi di dalam tapis lebih banyak kotoran yang akan disimpan dan lebih lama ia akan bertahan.


 • Apakah aliran?

  Betapa mudahnya udara, minyak atau bahan api mengalir melalui penapis. Meminimumkan rintangan untuk mengalir memastikan bahawa enjin tidak pernah kebuluran udara, minyak atau bahan api. Aliran yang lemah dalam penapis menghilangkan keperluan penting enjin, menyebabkan mereka bekerja lebih keras, kehilangan kuasa dan mencipta kehausan enjin yang cepat dalam tempoh yang lebih singkat.


 • Adakah pertukaran penapis selang servis tetap diperlukan?

  Memandangkan kepentingan kecekapan, hayat dan aliran, perubahan penapis tetap dengan penapis kualiti yang baik memberikan prestasi optimum dan hayat enjin.


 • Apakah mikron itu?

  Satu mikron ukuran bersamaan satu persejuta meter.


 • Apakah penarafan mikron?

  Ukuran saiz liang dalam media penapis. Dinyatakan sebagai sama ada 'Nominal' atau ‘Mutlak’. Penarafan Nominal berkaitan dengan peratusan zarah pada sesuatu tertentu saiz yang boleh ditangkap oleh penapis iaitu. 10 mikron pada 90% bermakna ia akan mengeluarkan 90% daripada zarah bersaiz 10 mikron. Mutlak merujuk kepada penyingkiran semua zarah di saiz mikron tertentu dan lebih besar iaitu. 20 mikron mutlak bermakna 100% zarah 20 mikron atau lebih besar akan ditangkap.

  Semakin rendah penarafan mikron, semakin besar kecekapan dan seterusnya jumlahnya kotoran yang ditangkap.

  Penarafan mikron penapis minyak biasa adalah lebih kurang 30. (Rambut manusia ialah kira-kira 70 mikron)

  Apabila membandingkan penarafan mikron jenama penapis yang berbeza, anda perlu memastikan bahawa prosedur ujian yang sama telah diikuti.


 • Apakah injap belakang anti longkang?

  Ia menghentikan minyak daripada mengalir keluar dari penapis dan galeri minyak apabila enjin dihidupkan mematikan dan membantu aliran minyak yang cepat ke enjin semasa dihidupkan. Bukan semua penapis memerlukan injap belakang anti longkang kerana pembinaan enjin.


 • Apakah injap pintasan?

  Sekiranya penapis minyak tersumbat, injap akan terbuka membenarkan minyak mengalir ke dalam enjin. Kerana minyak yang tidak ditapis lebih baik daripada tidak ada minyak.


 • Apakah perbezaan antara penapis minyak aliran penuh dan pintasan?

  Aliran penuh ialah 100% minyak melalui media yang sama sebelum ini memasuki enjin. Penapis pintasan lebih terhad dan mengambil sebahagian daripadanya minyak dan menapis zarah yang lebih kecil yang boleh atau telah melalui penapis aliran penuh.

  Biasa dalam aplikasi tugas berat.


 • Apakah tekanan berlebihan?

  Apabila injap tekanan minyak melekat sementara, ia tertakluk kepada keseluruhannya sistem pelincir kepada tekanan yang melampau. Di bawah keadaan ini penapis minyak secara amnya mengembang apabila tekanan meningkat cuba memaksa penapis keluar enjin. Penapis obor dibina untuk menahan 3 kali operasi biasa tekanan.


 • Apakah perbezaan antara penapis bahan api yang digunakan pada sistem berkarburet berbanding EF

  Secara amnya sistem berkarburet beroperasi pada tekanan rendah dan mempunyai secara relatifnya aliran rendah. Penapis selalunya berbadan nilon.

  Penapis EFI adalah berbadan logam, dan direka untuk mengendalikan tekanan yang lebih tinggi dan aliran. Media juga boleh berbeza antara jenis penapis.


 • Kenapa Engineers bermula dengan keperluan penapis Udara terlebih dahulu?

  Kerana ia adalah penapis yang paling penting. Udara tidak ditapis, dengan teraruh pencemaran, akan menyebabkan kehausan enjin yang berlebihan.


 • Bilakah saya perlu menukar penapis udara saya?

  Penapis udara hendaklah ditukar berhubung dengan persekitaran operasi kenderaan, cth dalam keadaan panas, berdebu lebih tetap tempoh perubahan kerap adalah diperlukan. Dalam apa jua keadaan mengesyorkan tukar setiap 12 bulan tanpa mengira keadaan atau jarak perjalanan.


 • Mengapa banyak penapis udara mempunyai skrin dawai?

  Untuk memberikan kekuatan kepada penapis kerana aliran udara yang tinggi dan memberikan api perlindungan sekiranya berlaku serangan balik.


 • Penapis minyak bocor sejurus selepas dipasang? Pastikan penapis betul

  (a) Periksa gasket pengedap lama telah dikeluarkan dari plat asas pemasangan enjin dan plat itu tidak rosak atau melengkung.

  (b) Pastikan penapis dipasang dengan betul dengan gasket pengedap baharu.

  (c) Periksa kancing berulir tidak rosak atau longgar.


 • Jika saya muat penapis kualiti yang baik, bolehkah saya menggunakan minyak berkualiti rendah?

  Penapis yang berkualiti tidak akan menyelamatkan enjin anda daripada kehausan berlebihan jika ada penggunaan berpanjangan minyak berkualiti rendah. Minyak berkualiti rendah secara amnya bermaksud minyak bahan tambahan merosot lebih cepat, memberi lebih tekanan pada enjin. Pastikan anda gunakan minyak dan penapis yang berkualiti.


 • Adakah penapis Obor mempunyai jaminan?

  Ya, selagi perkhidmatan dikendalikan oleh mekanik yang bertauliah spesifikasi pengeluar.


Kami ada di sini untuk anda!

Komen dan soalan anda telah membantu Torch membuat bahagian yang berkualiti. Bantu kami menjadikan tahun hadapan lebih baik.

Hantarkan soalan anda tentang Torch dan kami akan membantu anda mencari jawapannya. Kami juga berminat dengan pengalaman anda dengan Torch. Beri kami cadangan anda untuk tapak web dan/atau produk kami, atau kongsi cerita Torch kegemaran anda.

Hubungi kami HARI INI untuk Sebut Harga PERCUMA
+ 86-731-84830658

Maklum Balas