semua Kategori

Soalan & Jawapan

 • Bagaimana Untuk Mendiagnosis dan Menguji Gegelung Pencucuhan?

  A: 1. Letakkan kereta anda pada permukaan yang rata, matikan kereta anda dan biarkan ia sejuk.

  2. Gunakan alat pengimbas OBD II anda untuk menentukan silinder dengan isu tersebut.

  3. Tanggalkan gegelung pencucuhan.

  4. Semasa anda berada di sini, adalah idea yang baik untuk memeriksa palam pencucuh untuk kerosakan, dan jika sudah cukup lama, gantikannya juga.

  5. Periksa perumahan untuk keretakan, lubang atau sebarang kerosakan lain. Mereka boleh menjadi punca masalah anda.

  6. Gunakan penguji percikan untuk memeriksa gegelung pencucuhan.

  >Palamkan penguji ke dalam gegelung.

  > Pasang wayar tanah.

  >Palamkan penyambung gegelung.

  >Laraskan celah percikan pada ukuran yang betul.

  > Hidupkan enjin.

  >Jika ada percikan, hebat, ia berkesan! Jika tiada percikan, ia adalah gegelung yang buruk.

 • Bagaimana pula dengan sistem penyalaan moden?

  J: Dalam sistem moden, pengedar ditinggalkan dan pencucuhan sebaliknya dikawal secara elektronik. Gegelung yang lebih kecil digunakan dengan satu gegelung untuk setiap palam pencucuh atau satu gegelung yang berfungsi untuk dua palam pencucuh (contohnya dua gegelung dalam enjin empat silinder, atau tiga gegelung dalam enjin enam silinder). Gegelung penyalaan yang besar mengeluarkan kira-kira 40 kV, dan yang kecil seperti dari mesin pemotong rumput mengeluarkan kira-kira 15 kV. Gegelung ini mungkin dipasang dari jauh atau ia boleh diletakkan di atas palam pencucuh, yang dikenali sebagai penyalaan terus (DI) atau gegelung pada palam. Di mana satu gegelung berfungsi untuk dua palam pencucuh (dalam dua silinder), ia adalah melalui sistem percikan yang terbuang. Dalam susunan ini, gegelung menjana dua percikan setiap kitaran kepada kedua-dua silinder. Bahan api dalam silinder yang menghampiri penghujung lejang mampatannya dinyalakan, manakala percikan api dalam pasangannya yang menghampiri penghujung lejang ekzosnya tidak mempunyai kesan. Sistem percikan terbuang lebih dipercayai daripada sistem gegelung tunggal dengan pengedar dan lebih murah daripada palam gegelung.

  Di mana gegelung digunakan secara individu bagi setiap silinder, semuanya mungkin terkandung dalam satu blok acuan dengan berbilang terminal tegangan tinggi. Ini biasanya dipanggil pek gegelung.

  Pek gegelung yang buruk boleh menyebabkan kebakaran, penggunaan bahan api yang teruk atau kehilangan kuasa.


 • Bagaimana pula dengan bahan gegelung pencucuhan?

  J: Dahulu, gegelung pencucuh dibuat dengan belitan voltan tinggi terlindung varnis dan kertas, dimasukkan ke dalam tin keluli yang dilukis dan diisi dengan minyak atau asfalt untuk penebat dan perlindungan kelembapan. Gegelung pada kereta moden dibuang dalam resin epoksi terisi yang menembusi sebarang lompang dalam belitan.

  Sistem percikan tunggal moden mempunyai satu gegelung bagi setiap palam pencucuh. Untuk mengelakkan percikan pramatang pada permulaan nadi primer, diod atau celah percikan sekunder dipasang dalam gegelung untuk menyekat nadi terbalik yang sebaliknya akan terbentuk.

  Dalam gegelung yang dimaksudkan untuk sistem percikan terbuang, belitan sekunder mempunyai dua terminal yang diasingkan daripada primer, dan setiap terminal bersambung ke palam pencucuh. Dengan sistem ini, tiada diod tambahan diperlukan kerana tidak akan ada campuran bahan api-udara pada palam pencucuh yang tidak aktif.

  Dalam gegelung kearuhan rendah, lebih sedikit lilitan primer digunakan, jadi arus primer lebih tinggi. Ini tidak serasi dengan kapasiti titik pemutus mekanikal, jadi pensuisan keadaan pepejal digunakan.


 • Prinsip asas gegelung pencucuhan?

  A: Gegelung pencucuhan terdiri daripada teras besi berlamina yang dikelilingi oleh dua gegelung dawai kuprum. Tidak seperti pengubah kuasa, gegelung pencucuhan mempunyai litar magnet terbuka - teras besi tidak membentuk gelung tertutup di sekeliling belitan. Tenaga yang disimpan dalam medan magnet teras adalah tenaga yang dipindahkan ke palam pencucuh.

  Jumlah tenaga dalam percikan yang diperlukan untuk menyalakan campuran udara-bahan api berbeza-beza bergantung pada tekanan dan komposisi campuran, dan pada kelajuan enjin. Di bawah keadaan makmal sekurang-kurangnya 1 milijoule diperlukan dalam setiap percikan, tetapi gegelung praktikal mesti memberikan lebih banyak tenaga daripada ini untuk membolehkan tekanan yang lebih tinggi, campuran kaya atau kurus, kehilangan dalam pendawaian pencucuhan, dan kekotoran palam dan kebocoran. Apabila halaju gas tinggi dalam jurang percikan, arka antara terminal diterbangkan dari terminal, menjadikan arka lebih panjang dan memerlukan lebih banyak tenaga dalam setiap percikan. Antara 30 dan 70 mili-joule dihantar dalam setiap percikan.


 • Apakah gegelung pencucuhan?

  J: Gegelung pencucuh (juga dipanggil gegelung pencucuh) ialah gegelung aruhan dalam sistem pencucuhan kereta yang mengubah voltan bateri kepada beribu-ribu volt yang diperlukan untuk mencipta percikan elektrik dalam palam pencucuh untuk menyalakan bahan api. Sesetengah gegelung mempunyai perintang dalaman, manakala yang lain bergantung pada wayar perintang atau perintang luaran untuk mengehadkan arus yang mengalir ke dalam gegelung daripada bekalan 12 volt kereta. Wayar yang pergi dari gegelung pencucuh ke pengedar dan wayar voltan tinggi yang pergi dari pengedar ke setiap palam pencucuh dipanggil wayar palam pencucuh atau plumbum tegangan tinggi.


 • Bagaimana untuk menilai sama ada gegelung perlu diganti atau tidak?

  J: Penyelesaian masalah gegelung pencucuh bermula dengan mencabut wayar palam pencucuh dan memasang palam pencucuh tambahan pada hujung wayar. Letakkan palam pencucuh pada bahagian enjin di mana palam akan diletakkan pada tanah yang baik. Hidupkan enjin dengan meminta pembantu memegang kunci dalam kedudukan permulaan manakala palam pencucuh diperhatikan untuk percikan yang baik.


 • Apakah jenis kawalan kualiti yang ada pada Torch untuk mencapai kualiti yang tinggi?

  J: Kami di Torch berusaha untuk mencapai "Kualiti total" pada tiga tahap yang saling bebas: - Pemeriksaan automatik bersepadu Modul ujian yang disepadukan ke dalam kitaran pembuatan automatik menyemak semua pemasangan untuk memastikan bahawa hanya yang berada dalam keadaan sempurna kekal dalam pengeluaran. Semua yang lain segera dikeluarkan daripada barisan sebelum ia menimbulkan kos yang tidak perlu.


 • Apakah ciri-ciri gegelung penyalaan TORCH?

  A: Terdapat empat ciri cemerlang gegelung pencucuhan Obor:

  Komponen pencucuhan berketepatan tinggi

  Perkembangan khusus pelanggan dan penyepaduan sistem

  Teknik pembuatan kawalan komputer yang rasional

  Kualiti berteknologi tinggi berdasarkan program kecacatan sifar


 • Apakah suhu yang boleh ditanggung oleh gegelung pencucuhan TORCH?

  A: Tahan suhu: sehingga 150 °C, tempoh singkat sehingga 165°C


 • Apakah voltan yang boleh dilakukan oleh gegelung pencucuhan TORCH?

  A: Gegelung pencucuhan TORCH boleh mengambil voltan lebih daripada 30 KV


 • Apakah jenis barisan pengeluaran yang ada pada TORCH untuk gegelung pencucuhan?

  J: Kemudahan pembuatan TORCH adalah reka bentuk modular yang sesuai untuk kerja berkumpulan dan menawarkan fleksibiliti maksimum. Ia boleh dikembangkan, dikecilkan, digabungkan dan ditukar dalam masa yang singkat, sekali gus membenarkan pengeluaran yang menjimatkan dan berkualiti tinggi sehingga 5,000 item sehari berselang-seli antara siri besar dan kecil dan pelbagai jenis gegelung pencucuh.


 • Berapa lamakah TORCH boleh membangunkan produk baharu untuk pelanggan?

  J: Pengeluar kenderaan di seluruh dunia memerlukan pengetahuan pakar

  daripada jurutera pembangunan TORCH untuk mereka bentuk gegelung pencucuhan optimum untuk setiap siri enjin termasuk modul pencucuhan jika diperlukan. Kami berbangga dengan masa pembangunan kami yang singkat dan pelanggan menghargai hubungan kerja yang rapat dengan pasukan kejuruteraan kami.


Kami ada di sini untuk anda!

Komen dan soalan anda telah membantu Torch membuat bahagian yang berkualiti. Bantu kami menjadikan tahun hadapan lebih baik.

Hantarkan soalan anda tentang Torch dan kami akan membantu anda mencari jawapannya. Kami juga berminat dengan pengalaman anda dengan Torch. Beri kami cadangan anda untuk tapak web dan/atau produk kami, atau kongsi cerita Torch kegemaran anda.

Hubungi kami HARI INI untuk Sebut Harga PERCUMA
+ 86-731-84830658

Maklum Balas